Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Μακαρόνια με κιμά {My spaghetti alla Bolognese}

... γιατί είμαστε "μακαρονάδες" , τι να κάνουμε;


Υλικά για 4 άτομα
500 γρ. μακαρόνια Νο 6 ή 7
500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 καρότα
1 σκελίδα σκόρδο
2 μεγάλες κ.σ. πελτέ ντομάτας
1/2 φλ. λάδι
αλάτι
πιπέρι
τυρί για μακαρόνια τριμμένο (π.χ. κεφαλοτύρι , γραβιέρα , πεκορίνο , παρμεζάνα)

Αρχικά ετοιμάζουμε τη σάλτσα (ragù alla bolognese στα ιταλικά).
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί.
Προσωπικά δεν σοτάρω τον κιμά , απλά τον προσθέτω στην ζεστή κατσαρόλα και τον απλώνω να καλύψει όλο τον πάτο.


Σιγά σιγά ο κιμάς θα ασπρίσει από την κάτω μεριά και θα βγάλει τα ζουμιά του.


Ανακατεύουμε μέχρι να ασπρίσει όλος ο κιμάς.


Ρίχνω στο blender το κρεμμύδι , το καρότο και το σκόρδο και τα ψιλοκόβω.
Τα προσθέτω στον κιμά και ανακατεύω.


Διαλύω τον πελτέ σε ένα ποτήρι ζεστό νερό και τον προσθέτω στον κιμά μαζί με το λάδι, αλάτι και πιπέρι.


Η σάλτσα ντομάτας πρέπει να καλύπτει τον κιμά (βλέπε φώτο).
Κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε να βράσει για 30 -40 λεπτά στο χαμηλό.
Αν δούμε ότι ο κιμάς είναι έτοιμος αλλά η σάλτσα μας έχει περισσότερο υγρό από ότι επιθυμούμε , τότε βράζουμε με ανοιχτό καπάκι στο δυνατό μέχρι να εξατμιστεί το πλεονάζον υγρό.
Έτοιμη η σάλτσα !!


Όση ώρα βράζει ο κιμάς , βράζουμε και τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό.
Τα στραγγίζουμε.
Σε καμία περίπτωση δεν τα ξεπλένουμε με νερό , γιατί θα φύγει το άμυλο που συγκρατεί τη σάλτσα στα μακαρόνια.

Σερβίρουμε σε πιάτο τα μακαρόνια γαρνιρισμένα με τη σάλτσα του κιμά και το τυράκι.

Καλή όρεξη !!!

Και λίγη ιστορία ...
Η σάλτσα bolognese προέρχεται από την περιοχή Bologna (Μπολόνια) της Ιταλίας , εξού και το όνομά της.
Αρχικά, ήταν φαγητό μόνο των φτωχών και δεν γινόταν με κιμά αλλά με περισσεύματα από κρέας  των πλουσίων , που ψιλοκόβονταν.
Τα παραδοσιακά συστατικά της είναι κιμάς , πανσέτα , κρεμμύδι , καρότο , σέλερι , ντοματοπελτές ,  ζωμός , κρασί κόκκινο ή λευκό και γάλα.
Το μυστικό της είναι το σιγανό μαγείρευμα για πολύ ώρα.
Η σάλτσα bolognese στην Ιταλία σερβίρεται μόνο με ταλιατέλες ή λαζάνια.
Τα spaghetti alla bolognese είναι φαγητό , που παρά το όνομά του , συνηθίζεται σε χώρες εκτός της Ιταλίας.
Έχει πλέον επικρατήσει το όνομα bolognese να αναφέρεται σε κάθε σάλτσα με βασικά υλικά τον κιμά και την ντομάτα , ανεξάρτητα από τα άλλα συστατικά της.

4 σχόλια:

  1. Ο ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟΣ ΚΙΜΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 2.5 ΩΡΕΣ ΒΡΑΣΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ 40 ΛΕΠΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ τον βράζω μια ώρα και κάτι... Νομίζω είναι λίγο ακραίο 2, μισή ωρες

      Διαγραφή
  2. εγώ τον βράζω για 2.5 μέρες για να είμαι σίγουρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τουλαχιστον 2.5 χρονια θελει. Τον εχω αφησει απο το 1999 και τον εφαγα στην καραντινα. Ηταν κ-α-τ-α-π-λ-η-κ-τ-ι-κ-ο-ς

    ΑπάντησηΔιαγραφή