Κυριακή, 12 Ιουνίου 2011

Σπιτική ζαχαρόπαστα {homemade fondant}

H ζαχαρόπαστα είναι μια πολύ διαδεδομένη μορφή διακόσμησης για τούρτες στο εξωτερικό , η οποία τα τελευταία χρόνια  έχει αρχίσει να κερδίζει πιστούς οπαδούς και στην Ελλάδα.
Αν και κυκλοφορεί και στο εμπόριο , νομίζω πως αξίζει να δοκιμάσει κανείς να φτιάξει μόνος του καθώς η διαδικασία είναι απλή και κοστίζει ελάχιστα σε σχέση με την έτοιμη.

Η συνταγή που χρησιμοποιώ είναι από το site της Zoe Francois , zoebakes.com .
Έχω τροποποιήσει ελαφρώς τα υλικά , καθώς η Zoe χρησιμοποιεί σιρόπι καλαμποκιού (corn syrup) , το οποίο δεν γνωρίζω αν υπάρχει στην Ελλάδα.

Υλικά
900 γρ. ζάχαρη άχνη
1 κ.σ. ζελατίνη σε σκόνη
3 κ.σ. κρύο νερό
10 κ.σ. σιρόπι γλυκόζης (κάτι περισσότερο από 1/2 κούπα)
1 1/2 κ.σ. γλυκερίνη
1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας

Με την ποσότητα αυτή καλύπτεται 2ροφη τούρτα + η διακόσμησή της.

Εκτέλεση
Στο μπολ του μίξερ κοσκινίζουμε 650 γρ. ζάχαρη άχνη.

Σε ένα άλλο μικρό μεταλλικό μπολ , ρίχνουμε τη ζελατίνη και το νερό και ανακατεύουμε.
Τοποθετούμε το μπολ πάνω σε κατσαρολάκι με νερό που βράζει (μπεν μαρί).
Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζελατίνη.
Αποσύρουμε το μπολ από τη ζέστη και προσθέτουμε τη γλυκόζη , τη γλυκερίνη και τη βανίλια.

Έχοντας το μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα , προσθέτουμε στη ζάχαρη άχνη το παραπάνω μείγμα.
Με τη βοήθεια μιας σπάτουλας , αφαιρούμε όση ζάχαρη μπορούμε από τα πλαϊνά του μπολ ώστε να ανακατευτεί όσο περισσότερη γίνεται.
Σταματάμε το ανακάτεμα όταν πλέον μαζευτεί μία "κολλώδης μάζα" γύρω από το γάντζο.

Πασπαλίζουμε καλά μία επίπεδη επιφάνεια με ζάχαρη άχνη.
Με τα χέρια αφαιρούμε τη "κολλώδη μάζα" από το μίξερ και με τα δάχτυλά μας ξεκολλάμε όση περισσότερη μπορούμε από τα πλαϊνά του μπολ.
Τοποθετούμε τη "μάζα" στην επιφάνεια εργασίας.
Προσθέτουμε σιγά σιγά και την υπόλοιπη ζάχαρη άχνη που είχαμε κρατήσει , καθώς ζυμώνουμε διπλώνοντας κάθε φορά τη ζάχαρη μέσα στην ζύμη.
Σταματάμε όταν έχει προστεθεί όλη η ζάχαρη και η ζύμη είναι μαλακή και καθόλου κολλώδης.
Σχηματίζουμε μια μπάλα και τυλίγουμε καλά με μεμβράνη.
Φυλάσσουμε μέσα σε μπολ στο ντουλάπι μας.
Η Zoe συνιστά να σταθεί η πάστα για 12 ώρες πριν χρησιμοποιηθεί.

Συγγνώμη για την έλλειψη φωτογραφιών , αλλά κάθε φορά που τη φτιάχνω τα χέρια μου κολλάνε και δεν υπάρχει ένα δεύτερο ζευγάρι στο σπίτι για να τραβήξει τις πολυπόθητες φωτογραφίες.
Σας παραπέμπω στο site της Zoe για περισσότερο οπτικό υλικό.

Σημείωση: Σύμφωνα με τη Zoe μπορεί να αποθηκευτεί μέχρι 2 βδομάδες.
Έχω αποθηκεύσει ζαχαρόπαστα χωρίς πρόσθετο χρώμα για 1 1/2 μήνα , χωρίς καμία αλλοίωση.

4 σχόλια:

  1. Αν δεν μπορώ να βρω ζελατίνη σε σκόνη και έχω ζελατίνη σε φύλλα πως τροποποιώ τη συνταγη της ζαχαρόπαστας; Ευχαριστώ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ζελατίνη σε σκόνη έχει και ο Γιώτης και θα βρεις σε όλα τα μεγάλα super market. Συνήθως βρίσκω γι΄αυτό δεν έχω δοκιμάσει τη συνταγή αυτή με φύλλα μια που χρειάζονται μούλιασμα σε νερό και εδώ το νερό είναι ελάχιστο. Πάντως να ξέρεις ότι γενικά 4 φύλλα = 1 κ.σ. σκόνη = 1 φάκελος με 7 γρ. σκόνη. Καλή επιτυχία.

      Διαγραφή
  2. Καλησπερα....εχω μια απορια...εχω παραγγειλει ετοιμη ζαχαροπαστα με χρωμα και θελω να κανω δυορωφη τουρτα.. Ο κατω οροφος θα ειναι σε ταψακι 27 cm και ο δευτερος 22cm. Το προβλημα μου ειναι οτι η καθε ζαχαροπαστα ειναι 250g..Θα φτασει για να τις καλυψω η πρεπει να αγορασω επιπλεον? Μαρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλη μου , να φανταστώ ότι εννοείς πως έχεις σύνολο 1/2 κιλό ζαχαρόπαστα. Αν συμβαίνει αυτό δε θα φτάσει για να καλύψεις τη τούρτα. Αν ο κάθε όροφος έχει ύψος 10 εκ θα χρειαστείς 1,5 κιλό για να ανοίξεις ψιλό φύλλο ζαχαρόπαστας. Σκέψου ότι στη παραπάνω συνταγή ξεκινάμε με 900 γρ άχνη. Το απότέλεσμα βγάζει στο περίπου 1,2-1,4 κιλά ζαχαρόπαστα (δεν την έχω μετρήσει ποτέ) και καλύπτει διόροφη τούρτα με απλές διακοσμήσεις.

      Διαγραφή