Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Κολοκυθοκεφτέδες

Από τα πιο νόστιμα λαχανικά του καλοκαιριού , το κολοκύθι , συνοδεύει τη μπύρα ή το ουζάκι μας ως απολαυστικός κολοκυθοκεφτές ...


Υλικά
2 κολοκυθάκια
200 γρ. τυρί τριμμένο (κεφαλοτύρι , γκούντα ή φέτα ανάλογα τα γούστα)
1 αβγό
δυόσμο ξερό
αλάτι , πιπέρι
φρυγανιά
αλεύρι
ελαιόλαδο

Πλένουμε τα κολοκυθάκια και καθαρίζουμε τις άκρες τους.
Τα κόβουμε σε κομμάτια και τα ρίχνουμε στο blender.


Εναλλακτικά , μπορούμε να τρίψουμε το κολοκύθι στον τρίφτη.
Στύβουμε να φύγουν τα υγρά τους και τα βάζουμε σε βαθύ μπολ.


Προσθέτουμε το τυρί ...


... το αβγό ...


... και τα μπαχαρικά.


Προσοχή στο αλάτι , καθώς έχουμε προσθέσει και τυρί.

Σε δυνατή φωτιά , τοποθετούμε ένα ρηχό τηγάνι με μπόλικο ελαιόλαδο.

Προσθέτουμε στο μείγμα τη φρυγανιά.


Η ποσότητα εξαρτάται από το πόσο νερό θα βγάλουν τα κολοκυθάκια.
Χρειάζεται τόση όση να πλάθεται η ζύμη σε κεφτεδάκια αλλά να μην είναι και υπερβολικά σφιχτά.
Όσο στέκεται το μείγμα , στη διάρκεια του τηγανίσματος , τόσο νερό θα βγάζουν ...


... γι' αυτό ανάμεσα στα τηγανίσματα προσθέτουμε κι άλλη φρυγανιά.
Καλό είναι να πλάθουμε κάθε φορά κεφτεδάκια για μία τηγανιά.


Τα αλευρώνουμε ...


... και τηγανίζουμε και από τις δύο μεριές.


Αφού τα βγάλουμε από το τηγάνι , τα αφήνουμε να σταθούν σε χαρτί κουζίνας.

Καλή όρεξη !!

3 σχόλια:

  1. Αγαπημένο καλοκαιρινό φαγητό!
    Το φτιάχναμε πάντα το καλοκαίρι με φρέσκα κολοκυθάκια και το χειμώνα με ξερές κολοκύθες.
    Επίσης μπορούμε να βάλουμε το τριμμένο κολοκύθι στην κατάψυξη σε δόσεις ,τώρα που τα έχουμε άφθονα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΑχχχ! μου άνοιξες την όρεξη!Θα επιχειρήσω, αν και δεν είμαι πολύ της κουζίνας, με κάνετε να ζηλεύω και να θέλω κι εγώ να τα γευτώ! Μα βάζεται και τόσο λαχταριστές φωτογραφίες!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νίκη μου και εγώ ακριβώς αυτό κάνω για να διατηρήσω το κολοκύθι και το χειμώνα. Ευχαριστώ που το ανέφερες.
    Αναστασία μην τους φοβάσαι , είναι πολύ εύκολοι. Αν έχεις απορίες θα χαρώ να βοηθήσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή