Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Σοκολατένια ανακάλυψη {devil's food cake}

Ονειρεμένο σοκολατένιο κέικ !!
Αεράτο και πραγματικά υγρό ,
θα αποτελέσει τη βάση για πολλά σοκολατένια "θαύματα" !!
Σας το υποσχέθηκα και ... κρατάω τις υποσχέσεις μου !!


Η ιστορία του στη κουζίνα μου ξεκίνησε πριν από μία βδομάδα περίπου.
Ουσιαστικά , μετά την τούρτα Minnie της Δήμητρας τον Μάη ,
έψαχνα ένα στέρεο κέικ
- για να αντέξει το βάρος της επόμενης 2όροφης τούρτας -
αλλά που να είναι αρκετά υγρό από μόνο του , 
γιατί η έλλειψη αφράτης κρέμας σε συνδυασμό με το κλασικό παντεσπάνι 
νομίζω ότι στέγνωσε λίγο το αποτέλεσμα.
Ήταν καλό , αλλά υπάρχει και καλύτερο.
Και το βρήκα !!!
Δοκίμασα τη συνταγή της Dorie Greenspan για το Devil's Food Cake 
από το βιβλίο From my home to yours.
Τα υλικά απλά , αν και πολλά ,  η διαδικασία όμως εξαιρετικά βατή.
Βγάζει 2 πάτους των 20 εκ. ,
αλλά δοκίμασα να το ψήσω σε μία δόση , σε φόρμα 28 εκ. ,
και μετά από 30' είχα το παραπάνω αριστούργημα ...
Και ήδη σας είπα τι έφτιαξα με αυτό !!

Υλικά 
1 1/3 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
1/2 κούπα άγλυκο κακάο
3/4 κ.γ. μαγειρική σόδα
1/2 κ.γ. baking powder
1/4 κ.γ. αλάτι
150 γρ. ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (10 κ.σ.)
1/2 κούπα καστανή ζάχαρη
1/2 κούπα ζάχαρη κρυσταλλική
3 μεγάλα αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
60 γρ. κουβερτούρα λιωμένη που έχουμε αφήσει να κρυώσει
1/2 κούπα γάλα ή βουτυρόγαλα σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 κούπα νερό που βράζει
120 γρ. ημίγλυκη σοκολάτα ψιλοκομμένη
ή 2/3 κούπας σταγόνες σοκολάτας

Αρχικά , κοσκινίζουμε το αλεύρι , το κακάο , τη σόδα , το baking
και το αλάτι σε ένα μπολ και το αφήνουμε στην άκρη.


Στο μπολ του μίξερ , ρίχνουμε το βούτυρο και το χτυπάμε με το "φτερό"
, σε μέτρια ταχύτητα , για να μαλακώσει.


Προσθέτουμε τα δύο είδη ζάχαρης και χτυπάμε για 3'.


Προσθέτουμε τα αβγά , ένα-ένα , ενώ χτυπάμε για 1' μετά από κάθε προσθήκη.


Προσθέτουμε τη βανίλια ...


... και ενώ χτυπάμε στο χαμηλό , προσθέτουμε τη λιωμένη κουβερτούρα.
(Για να μπορέσω να φωτογραφίσω το βήμα αυτό , είχα σταματήσει το μίξερ , 
καλύτερα όμως να λειτουργεί για να μη κόψει το μείγμα κατά τη προσθήκη
της σοκολάτας).


Προσθέτουμε εναλλάξ τα στερεά υλικά - που κοσκινίσαμε πριν - και το γάλα  , 
σε τρεις δόσεις , δηλαδή αρχίζοντας με τα στερεά και τελειώνοντας με τα στερεά.


Προσθέτουμε το νερό ...


... και σταματώντας το μίξερ , προσθέτουμε τη ψιλοκομμένη σοκολάτα ή τις σταγόνες.
Ανακατεύουμε με σπάτουλα.


Καλύπτουμε το πάτο του σκεύους με αντικολλητικό χαρτί 
και ρίχνουμε το μείγμα.


Ψήνουμε στους 180 C για 25-30 λεπτά ,
μέχρι να βγαίνει από το κέντρο του μία οδοντογλυφίδα καθαρή.

Αφού βγει από το φούρνο , αφήνουμε να κρυώσει σε σχάρα για 5'.
Μετά , βγάζουμε το κέικ από το σκεύος ,
ξεκολλάμε το χαρτί από τον πάτο του 
και το αφήνουμε να κρυώσει , σε θερμοκρασία δωματίου.

Διατηρείται τυλιγμένο σε μεμβράνη σε θερμοκρασία δωματίου για ένα βράδυ
και στη κατάψυξη για 2 μήνες.

Καλές δημιουργίες !!

6 σχόλια:

  1. Μμμμ! θα πρέπει να ειναι τέλειο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, είναι πραγματικά πολύ καλό! Το έχω δοκιμάσει μέχρι τώρα άπειρες φορές φτιάχνοντας το σοκολατένιο triffle αλλά και τη τουρτα-εργοτάξιο , και με έχει αφήσει κατευχαριστημένη σε όλες. Είναι πολύ υγρό και γευστικό. Και αν το βάλεις και κατάψυξη δεν επηρεάζεται καθόλου!

      Διαγραφή
  2. υπεροχες δημιουργιες!!!εχω αγαπησει το μπλογκ σου!!θελω να φτιαξω στην κορη μου μια τουρτα,το συγκεκριμενο κεικ ειναι μονο για βαση;ή μπορω να το χωρισω στα 2;θελω να φτιαξω κατι τετοιο http://myhomegr.blogspot.com/2011/05/minnie-mouse-how-to-part-1.html.ειναι καλυετρα να δοκιμασω με παντεσπανι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Φυσικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτή τη συνταγή για τη τούρτα σου. Αυτό έκανα άλλωστε και εγώ στη τούρτα-εργοτάξιο.(http://myhomegr.blogspot.gr/2012/01/how-to-construction-cake.html)
      Για να έχεις το οπτικό αποτέλεσμα της τούρτα minnie , θα πρέπει να ψήσεις 3 φορές τη συνταγή αυτή σε ταψί 28 εκ. για τον κάτω όροφο της τούρτας (κάθε "φουρνιά" θα είναι και ένας πάτος) και 1 φορά με 1,5 δόση της συνταγής σε τσέρκι 16 εκ. για τον πάνω όροφο (και θα το χωρίσεις σε 3 πάτους).
      Καλή επιτυχία !! Στη διάθεσή σου για ότι άλλο χρειαστείς.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστω πολυ για τις συμβουλες,το ψηνεις στον αερα ετσι;και το βουτυρο που χρησιμοποιεις ειναι το κλασικο τυπου βιταμ ή βουτυρο γαλακτος;
      ελπιζω να εχω καλο αποτελεσμα και να σου στειλω φωτο!!

      Διαγραφή
    3. Χρησιμοποιώ αντιστάσεις (πάνω και κάτω) αλλά αν στο φούρνο σου ψήνεις το απλό κέικ στον αέρα τότε ψήσε και αυτό στον αέρα. Για βούτυρο χρησιμοποιώ βιτάμ soft αλλά έχε υπόψη σου ότι η αυθεντική συνταγή της Dorie μιλάει για βούτυρο. Πάντως με το βιτάμ το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό!!

      Διαγραφή