Τρίτη, 6 Μαρτίου 2012

Τούρτα τιραμισού {tiramisu cake}

Αυτό που επίτηδες παρέλειψα να αναφέρω χθες ,
καθώς σας έδινα τη συνταγή για το yellow cake ,
ήταν ότι η τούρτα - λαχανόκηπος στην οποία το χρησιμοποίησα
ήταν ουσιαστικά μία "μεταμφιεσμένη"  
τούρτα τιραμισού !!

Ρίξτε μια ματιά στο εσωτερικό της ...


... και ελάτε να την φτιάξουμε παρέα !!

Η πρώτη φάση για την κατασκευή της τούρτας απαιτεί το ψήσιμο των παντεσπανιών και πραγματοποιήθηκε δύο ημέρες
πριν από τα γενέθλια που θα χρειαζόμουν την τούρτα.
Όπως ήδη καταλάβατε , χρησιμοποίησα τη συνταγή για το yellow cake.
Έψησα μία δόση της συνταγής σε φόρμα 28 εκ.
και , λόγω βιασύνης , ακόμα μιάμιση δόση στην ίδια φόρμα.
Αφού κρύωσαν καλά τα κέικ ,
τα τύλιξα ένα - ένα με αντικολλητικό χαρτί και μεμβράνη
και τα άφησα σε θερμοκρασία δωματίου για ένα βράδυ.

Η δεύτερη φάση , η συναρμολόγηση της τούρτας ,
πραγματοποιήθηκε το επόμενο πρωινό
- μία μέρα πριν τα γενέθλια.
Αρχικά , αφαίρεσα τη περίμετρο και από τα δύο κέικ , επειδή συνήθως είναι στεγνή.


Από το μεγάλο κέικ αφαίρεσα ελαφρά το πάνω μέρος , που είχε πάρει χρώμα
και χώρισα το κέικ σε δύο πάτους , 2 εκ. έκαστος.


Από το μικρότερο κέικ αφαίρεσα περίπου 1 εκ. από την κορυφή του ,
ώστε να έχω έναν πάτο 2 εκ. όπως οι παραπάνω.

Στη συνέχεια ετοίμασα τη γέμιση και το σιρόπι.

Υλικά για τη γέμιση 
600 γρ. τυρί κρέμα philadelphia
2 κουτάκια ermol
2 κ.σ. ζάχαρη άχνη
2 κ.σ. kahlua 

Αδειάζουμε το περιεχόμενο από τα κουτιά του ermol στο μπολ του μίξερ 
και χτυπάμε για να αφρατέψουν , στο δυνατό.


Προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη και το τυρί κρέμα 
και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να αναμειχθούν καλά τα υλικά.


Προσθέτουμε το ποτό ...


... και αφού ανακατέψουμε έχουμε έτοιμη τη γέμισή μας !!


Υλικά για το σιρόπι καφέ 
1/2 κούπα νερό
1/3 κούπας ζάχαρη
1 κ.σ. kahlua
1 κ.σ. σκόνη nescafe espresso

Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι , σε μέτρια φωτιά.


Ανακατεύουμε μέχρι να πάρει μία βράση , για να διαλυθεί η ζάχαρη.
Αφήνουμε για 2 λεπτά και κατεβάζουμε.
Αφήνουμε να κρυώσει.

Μέσα σε στρογγυλό τσέρκι έστρωσα τον πρώτο πάτο και τον σιρόπιασα ελαφρά.
Κράτησα 2 κούπες από τη γέμιση για την εξωτερική επικάλυψη
και έστρωσα το μισό από την υπόλοιπη πάνω στον πρώτο πάτο.
Συνέχισα με τον δεύτερο πάτο , σιρόπι , την υπόλοιπη μισή κρέμα ,
τον τρίτο πάτο και ξανά σιρόπι.
Κάλυψα με μεμβράνη και φύλαξα στο ψυγείο για 3-4 ώρες.

Η τρίτη φάση πραγματοποιήθηκε αργότερα την ίδια μέρα ,
βγάζοντας την τούρτα από το τσέρκι 
και επικαλύπτοντας την με την κρέμα που είχαμε κρατήσει.


Φυλάμε στο ψυγείο μέχρι τη διακόσμηση ...
... με κακάο , όπως απαιτούν οι Ιταλοί
ή ... απλά "μεταμφιεσμένη" κάτω από ζαχαρόπαστα !!

Ας μοιραστούμε μαζί ένα κομμάτι !!


Καλή απόλαυση !!

 Υ.Γ. : Αν και φαν του κλασικού τιραμισού , λάτρεψα αυτή τη τούρτα
για τον συνδυασμό του υγρού παντεσπανιού με την υπέροχη κρέμα !!
Σε καμία περίπτωση το αποτέλεσμα δεν είναι "μουλιασμένο" ,
γι' αυτό και αντέχει το βάρος της ζαχαρόπαστας ,
ενώ ο καφές και το ποτό απλά προσθέτουν γλύκα στη κρέμα τυριού.
Τη συνιστώ ανεπιφύλακτα για παιδική τούρτα γενεθλίων.
Αυτή θα χρησιμοποιήσω , άλλωστε , και εγώ στα γενέθλια της μικρής μου τον Μάη !!

7 σχόλια:

  1. Αμάν... φαίνεται καταπληκτική ε; Ε λοιπόν θα χτυπήσω μία όταν ανοίξει ο καιρός! Δεν ξέρω γιατί, αλλά έχω συνδιάσει το tiramisu με την ζεστό καιρό... κουφό ε;
    Όπως και να 'χει, θα δοκιμαστεί!
    Φιλιά Λιζάκι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν συμπαθώ το Τιραμισού αλλά και μονο που την βλέπω τόσο υπέροχη που ειναι, κοντέυω να αλλάξω γνώμη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η τούρτα φαίνεται υπέροχη!! Και πάνω που θα σε ρωτούσα τι είναι το ermol είδα το link! Μπράβο!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τέλεια η τούρτα σου ενα κομματάκι pleaseeeee!!!!!!Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φαίνεται πολύ νόστιμη!!! Μιαμ μιαμ...μια απορία έχω όμως...το ermol, τι ακριβώς είναι??? Πες μου γιατί θέλω και εγώ να τη φτιάξω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. οκ!!! Τώρα είδα και εγώ το link!!! φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Λιζακι μου πήρα το μουσικό βραβείο και σ'ευχαριστώ! Πήρα κι ένα κομματακι τούρτα!
    Ελα κι εσυ όποτε μπορεις,έχουμε συνεντευξη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή