Δευτέρα, 5 Μαρτίου 2012

Βανίλια μου μυρίζει!! {yellow cake}

Ήρθε η ώρα να μοιραστώ μαζί σας 
το μυστικό επιτυχίας της τούρτας - λαχανόκηπος ,
το οποίο δεν είναι άλλο από ένα υγρό , αφράτο 
και πάνω απ' όλα ... πεντανόστιμο παντεσπάνι !!


Μέτα από τη μεγάλη επιτυχία που είχε το devil's food cake ,
έψαξα για κάτι αντίστοιχο με γεύση βανίλια.
Η συνταγή που βρήκα στο cakelove.com ακολουθεί 
την ίδια διαδικασία που ακολουθήσαμε για το παραπάνω κέικ , 
γι' αυτό ήμουν σίγουρη για την επιτυχία της πριν καν την δοκιμάσω !!
Μετά τις απαραίτητες μετατροπές ,
ιδού το μυστικό μου ...

Υλικά για στρογγυλή φόρμα 28 εκ.
Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου

 3/4 κούπας ανάλατο βούτυρο ή μαργαρίνη
1 3/4 κούπας ζάχαρη
4 αβγά
2 1/4 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. αλάτι
2 1/2 κ.γ. baking powder
1/2 κούπα γάλα
1/2 κούπα κρέμα γάλακτος
2 βανίλιες ή 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Σε μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι.


Προσθέτουμε το αλάτι , το baking powder και τις βανίλιες
και τα αναμειγνύουμε.


Αναμειγνύουμε το γάλα με τη κρέμα γάλακτος.


Αφήνουμε τα δύο μείγματα στην άκρη.
Στο μπολ του μίξερ , ρίχνουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη 
και τα χτυπάμε με το "φτερό" , σε μέτρια ταχύτητα , για 3-4 λεπτά.


Προσθέτουμε τα αβγά , ένα-ένα , ενώ χτυπάμε για 1' μετά από κάθε προσθήκη.
Προσέξτε πως το ελαφρά κιτρινωπό μείγμα
(μια που χρησιμοποίησα μαργαρίνη και όχι βούτυρο) ,
μετατρέπετε σταδιακά σε έντονο κίτρινο , εξού και η ονομασία yellow cake.


 [Αν χρησιμοποιήσουμε εκχύλισμα βανίλιας ,
 το προσθέτουμε σε αυτό το σημείο στο μείγμα.]
Προσθέτουμε εναλλάξ τα στερεά υλικά σε τρεις δόσεις και τα υγρά σε δύο ,
 δηλαδή αρχίζοντας με τα στερεά και τελειώνοντας με τα στερεά.


Με κάθε προσθήκη το έντονο κίτρινο χρώμα "ξεθωριάζει",
έχοντας σαν κατάληξη αυτό το γλυκό κιτρινάκι ...


Καλύπτουμε τον πάτο της φόρμας με αντικολλητικό χαρτί 
και ρίχνουμε το μείγμα.
Ψήνουμε για 30-35 λεπτά , στους 180o C ,
μέχρι να βγαίνει από το κέντρο του μία οδοντογλυφίδα καθαρή.
Φυσικά , το κέικ κατά το ψήσιμο θα πάρει και χρώμα ,
σχηματίζοντας από πάνω μία ελαφρά κρούστα.


Αφού βγει από το φούρνο , αφήνουμε να κρυώσει σε σχάρα για 5'.
Μετά , βγάζουμε το κέικ από το σκεύος ,
ξεκολλάμε το χαρτί από τον πάτο του 
και το αφήνουμε να κρυώσει , σε θερμοκρασία δωματίου.
Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα παντεσπάνι διαμέτρου 28 εκ. και ύψους 3 εκ.

Καλές δημιουργίες !! 

Υ.Γ. : Πατήστε εδώ για την αρχική συνταγή σε μορφή video.

2 σχόλια:

  1. Γέλοου κεικ και μας άνοιξες την όρεξη επικίνδυνα!!
    Θα το επιχειρήσω...δεν μπορώ να αντισταθώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα το έχω στα υπόψιν Λιζάκι μου, βλέπεις στην οικογένειά μας εκτός από εθισμένους σοκολατοφάγους έχουμε κι έναν που δεν τη θέλι ούτε να τη δει -δεν είναι δικό μου παιδί αυτό,θα'γινε λάθος στο μαιευτήριο!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή