Παρασκευή, 20 Μαΐου 2011

Σπανακόπιτα

Και ήρθε η ώρα για την σπανακόπιτα!!!!
Η αγαπημένη πίτα όλων μπορεί να φαντάζει μπελάς αλλά δεν είναι ...
Ή τουλάχιστον το αποτέλεσμα σε αποζημιώνει πάντα!!


Υλικά
500 γρ. φρέσκο σπανάκι
5 φρέσκα κρεμμυδάκια
½ ματσάκι άνηθο
1 χούφτα ρύζι
1 φλ. ελαιόλαδο
350 γρ. φέτα
2 αβγά
πιπέρι

Αρχικά , ετοιμάζουμε τη ζύμη για σπιτικό φύλλο , ώστε όση ώρα ετοιμάζουμε τη γέμιση η ζύμη να ξεκουραστεί.

Στη συνέχεια , πλένουμε καλά το σπανάκι.


Το στραγγίζουμε και το τοποθετούμε σε λεκάνη.


Προσθέτουμε τον άνηθο ψιλοκομμένο και τα κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες (και το πράσινο μέρος τους) …


… το ρύζι (κατά το ψήσιμο θα τραβήξει τα υγρά από το σπανάκι)…


… και το λάδι (κρατάμε λίγο για το άλειμμα των φύλλων).


Σε μικρό μπολ , κομματιάζουμε τη φέτα με πιρούνι.


Προσθέτουμε τα αβγά και το πιπέρι. Δεν χρειάζεται αλάτι γιατί η φέτα είναι ήδη αρκετά αλμυρή.


Ανακατεύουμε.


Προσθέτουμε τη φέτα στο σπανάκι και ανακατεύουμε καλά.



Η γέμισή μας είναι έτοιμη.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180o C , στις αντιστάσεις.
Ανοίγουμε τα φύλλα για την πίτα όπως περιγράψαμε εδώ.

Σε στρογγυλό λαδωμένο ταψί απλώνουμε με τη βοήθεια του πλάστη το κάτω φύλλο και το στρώνουμε καλά με τα χέρια.


Ρίχνουμε τη γέμιση και με ένα κουτάλι την απλώνουμε ομοιόμορφα σε όλο το ταψί.


Απλώνουμε το δεύτερο φύλλο πάνω από τη γέμιση.


Καλό είναι να μην εξέχει από το ταψί.
Όσες περισσότερες ζάρες σχηματιστούν , τόσο πιο τραγανό θα είναι το αποτέλεσμα.

Με το κάτω φύλλο σχηματίζουμε τον λεγόμενο κόθρο.
Για να γίνει , πιάνουμε μια άκρη του φύλλου (δεν έχει σημασία πια , στρογγυλό είναι) , την τυλίγουμε προς το ταψί , πιάνουμε τη συνέχεια και την τυλίγουμε πάλι στρίβοντας προς τα μέσα , μέχρι να φτάσουμε στην αρχή.


Λαδώνουμε το φύλλο …


… και το χαράσσουμε σε χιαστά κομμάτια.


Ψήνουμε για 1 ώρα.

Καλή όρεξη !!

1 σχόλιο:

  1. Благодаря ти за рецептата и подробните обяснения и снимки! Много вкусна спанакопита! Поздрави!

    ΑπάντησηΔιαγραφή