Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2013

Κορμός βανίλιας με μερέντα : Το καλύτερο γλυκό για πάρτυ και κεράσματα !!

Επιστροφή στο "σπιτάκι" μας - μετά από ένα ακόμα τριήμερο -
με μια λιχουδιά που τρελαίνει μικρούς - μεγάλους
και μαζεύει όλα τα εύσημα σε κάθε πάρτυ και γιορτή που την έχω προσφέρει.
 Είναι τόση η επιτυχία της που δεν είχα καταφέρει μέχρι τώρα
να τη μοιραστώ μαζί σας λόγω έλλειψης οπτικού υλικού του αποτελέσματος ...
... δηλαδή δεν έμενε ούτε ψίχουλο !!


Ο λόγος προφανής ... αφράτο παντεσπάνι βανίλιας με πλούσια γέμιση μερέντας !!
Αν σκεφτούμε κιόλας ότι μπορεί να ετοιμαστεί μέχρι και 5 μέρες νωρίτερα ,
αποτελεί τη Νο1 επιλογή μου για κάθε περίσταση που απαιτεί γλυκό στο χέρι.
Ας δούμε πως φτιάχνεται ...

Υλικά

6 μέτρια αβγά
1 κούπα ζάχαρη κρυσταλλική
1/2 κ.γ. αλάτι
1 βανίλια
1 κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
250 γρ. μερέντα ή nutella
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Αρχικά , προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180o C στις αντιστάσεις.
Σπάμε τα αβγά και τα ρίχνουμε στο μπολ του μίξερ.


Προσθέτουμε τη ζάχαρη ...


... το αλάτι ...


... και τη βανίλια.


Τα χτυπάμε χρησιμοποιώντας το εξάρτημα του μίξερ που λέγεται "φτερό" ή 
με όποιο εξάρτημα αναμειγνύουμε τη ζύμη για κέικ.


Χτυπάμε για 5 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα ,
μέχρι να αφρατέψουν καλά τα αβγά ,
ώστε να εγκλωβιστεί μέσα στο μείγμα όσο το δυνατόν περισσότερος αέρας.


Εντωμεταξύ , λαδώνουμε ελαφρά ένα ρηχό ταψί φούρνου
και το καλύπτουμε με λαδόκολλα.
Προσοχή : μη παραλείψετε αυτό το στάδιο ,
γιατί δε θα ξεκολλάει το παντεσπάνι από το ταψί.
Προαιρετικά , λαδώνουμε και τη λαδόκολλα.


Επιστρέφουμε στο μίξερ , όπου τα αβγά έχουν πλέον αφρατέψει.
Σε χαμηλή ταχύτητα , προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι ,
μέχρι να ενσωματωθεί όλο.


Σταματάμε όταν δεν υπάρχει αλεύρι στην επιφάνεια του μείγματος ,
παρά μόνο στα πλαϊνά.
Προσοχή : αν συνεχίσουμε το χτύπημα με τη λογική
ότι θα ανακατευτούν καλύτερα τα υλικά ,
το μόνο που θα πετύχουμε είναι να χαθεί πολύτιμος αέρας.

Με τη βοήθεια μιας σπάτουλας και με μαλακές κυκλικές κινήσεις
ενσωματώνουμε και το αλεύρι που παρέμεινε στα πλαϊνά του μπολ.
Στη συνέχεια , απλώνουμε το μείγμα στο ταψάκι μας.


Ψήνουμε για 12 - 14 λεπτά , μέχρι να βυθίζουμε οδοντογλυφίδα
στο κέντρο και να βγαίνει καθαρή.

Αφού σταθεί 2 λεπτά εκτός φούρνου , πασπαλίζουμε ελαφρά
με ζάχαρη άχνη ...


... και τυλίγουμε σε ρολό , μαζί με τη λαδόκολλα.


Αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Πάνω σε ένα καθαρό κομμάτι λαδόκολλας
 - με διάσταση πιο μεγάλη από το μήκος του ρολού -
ακουμπάμε το τυλιγμένο παντεσπάνι
και αφαιρούμε σιγά σιγά τη λαδόκολλα.


Απλώνουμε με τη βοήθεια σπάτουλας μια γενναία ποσότητα μερέντας ...


... και τυλίγουμε πάλι σε ρολό.


Τέλος , τυλίγουμε σφιχτά με τη καθαρή λαδόκολλα
και σφίγγουμε τις άκρες σαν καραμέλα.


Αποθηκεύουμε στο ψυγείο να παγώσει.
Αν σκοπεύουμε να το σερβίρουμε μετά από μέρες ,
τυλίγουμε και διαφανή μεμβράνη γύρω από τη λαδόκολλα ,
για να μην επηρεαστεί από την υγρασία και τις μυρωδιές του ψυγείου.

Κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι σε ροδέλες , μερικές ώρες πριν το σερβίρουμε.


Προσωπικά αποφεύγω οποιαδήποτε γαρνιτούρα ,
ώστε να μην χρειάζονται πιατάκια ή πηρουνάκια για το σερβίρισμα
- κάτι που κερδίζει extra πόντους ευκολίας στη προετοιμασία του πάρτυ -
με μοναδική εξαίρεση τις λίγες φορές που πασπαλίζω ελαφρά ζάχαρη άχνη.

Δείτε για παράδειγμα την εξαιρετικά απλή παρουσίαση τους
μαζί με τον κορμό σοκολάτας με γέμιση κρέμα
στα περσινά γενέθλια της μικρής μου ...


Σας τρέχουν ήδη τα σάλια ??
Μια δοκιμή θα σας πείσει !!

Καλή απόλαυση !!

Σημειώσεις : 
- Η παραπάνω εκτέλεση της συνταγής βασίζεται στη χρήση επιτραπέζιου μίξερ.
Αν έχετε μίξερ χειρός , κάντε λίγο υπομονή να δανειστώ ένα 
για να σας δείξω τον εναλλακτικό τρόπο παρασκευής.
- Μείνετε συντονισμένοι για τη συνταγή του κορμού σοκολάτας με γέμιση κρέμας !!

Updated 2/4/13 : 
- Θα βρείτε τη συνταγή για το κορμό σοκολάτας με γέμιση κρέμα εδώ !!
- Ξέχασα να σημειώσω ότι αν θέλετε να φτιάξετε δυο κορμούς , 
σε καμία περίπτωση μην ετοιμάσετε διπλή δόση. 
Ετοιμάστε πρώτα μία , ψήστε τη 
και σε καθαρό μπολ ετοιμάστε μία ακόμα 
λίγο πριν βγάλετε τη πρώτη από το φούρνο.

6 σχόλια:

  1. Αυτό το γλυκάκι τελικά είναι υπέροχο! Δεν το έχω φτιάξει ποτέ αλλά έτσι όπως το παρουσίασες θα το δοκιμάσω σίγουρα!
    kathy by anthomeli

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι λές τώρα; Επειδή κοντεύει 2 η ώρα (μ.μ.) θα κρατηθώ και θα περιμένω μέχρι αύριο για να το φτιάξω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σε λιγο καιρο εχουμε γενέθλια!!!

    Ειναι τελεια ιδεα για παρτυ !!! θα τον φτιαξω σιγουρα!!!!

    Να εισαι καλα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλή επιτυχία σε όλες σας κορίτσια! Είμαι σίγουρη ότι θα τον απολαύσετε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τέλειο για κέρασμα στο σχολείο!!
    Με απλό μίξερ χειρός τι γίνεται όμως?
    Αλήθεια πόσα κομμάτια βγαίνουν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλη μου για να μη σε καθυστερήσω άλλο , να αναφέρω εδώ επιγραμματικά το τρόπο που ακολουθούμε με το μίξερ χειρός :
      - Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους.
      - Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα.
      - Σε άλλο μπολ χτυπάμε τους κρόκους, τη ζάχαρη, το αλάτι και τη βανίλια να αφρατέψουν.
      - Προσθέτουμε σε αυτό, λίγο αλεύρι και λίγη μαρέγκα εναλλάξ , ανακατεύοντας απαλά και κυκλικά με μία σπάτουλα , μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
      - Στρώνουμε σε ταψί και ψήνουμε όπως παραπάνω.
      Ανάλογα με το μήκος του ταψιού και το πάχος που θα κόψουμε τις ροδέλες βγαίνουν 15-20 κομμάτια.
      Καλή επιτυχία!!

      Διαγραφή